Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok

jégviráglányok.jpgEz a könyv egy anorexiás lányról szól, az ő harcáról a világgal és önmagával egyaránt. Szerintem ilyen könyvekre is szükség van, mert így megismerhetjük min mennek keresztül azok, akik ebben a betegségben szenvednek.

Az ételek hirtelen számokká változnak, minél kisebb ez a szám, annál jobb szerintük. Azonban az egészséges napi kalóriabevitel 2000 körül van a nőknél, ezek a lányok viszont alig 500 kalóriát visznek a szervezetükbe naponta (persze ez csak egy példa), de azért érzékelhető a különbség az egészséges és az egészségtelen között.

Akik anorexiában szenvednek, azok általában kövérnek látják magukat, még akkor is ha vasággyal is alig nyomnak 40 kilót...

A könyv főszereplője Lia is küzd a családjával és önmagával, hogy minél vékonyabb legyen. Alig eszik valamit, viszont rendszeresen edz. Úgy érzi a fogyás az egyetlen dolog, amiben jobb másoknál.

Többször megjárta már a kórházat, pszichológushoz is jár, de amíg ő maga nem akar meggyógyulni, addig a kezelések sem használnak.

Cassie, a legjobb barátnője még a könyv elején meghal, ez is súlyosbítja Lia állapotát. Cassie szellemként visszajár Liá-hoz, hogy önpusztító gondolatokkal beszélje tele Lia fejét.

A végén, persze sok-sok megpróbáltatás után Lia rádöbben, hogy ez az állapot tarthatatlan, és végre változtatni akar, így megkezdődik a gyógyulása.

Azért is hasznos, és jó ilyen könyveket olvasni mert regényes formában feldolgoz egy betegséget, amiről vagy semmit, vagy csak nagyon keveset tudunk, ha csak mi magunk, vagy egy szerettünk nem esik áldozatául.

Egyetlen negatívumot tudnék csak mondani a könyvről, az pedig a fordítás. Nagy részt nagyon szép volt, de volt egy jó pár hullámvölgy is benne.

 

Eredeti cím: Wintergirls

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

Oldalszám: 276

Megjelenés: 2011

Moly.hu értékelés: 89%

Goodreads értékelés: 3,99

Szerintem a könyv: 3/5