Alan Bradley

Alan Bradley.jpgSzületett: Toronto, Kanada

Hivatalos weboldal: www.flaviadeluce.com

Műfaj: Rejtélyek & Thrillerek, Életrajzok & Memoárok, Regények

Hatással volt rá: Sherlock Holmes

Elektrotechnikai végzettséggel, Alan dolgozott több rádió és tv adónál is Ontarioban, és a Ryerson Politechnikai Intézetben (ma már Ryerson Egyetem) Torontóban, mielőtt az igazgatóvá vált volna Saskatchewan Egyetem televízió mérnöki részleg média központjában Saskatoon-ban, ahol 25 évig dolgozott, mielőtt ideje korán nyugdíjba ment volna hogy írhasson 1994-ben.

Ő lett a Saskatooni Írók első elnöke, és alapító tagja volt a Saskatchewan Írók Céhének. A gyerektörténetei a Canadian Children's Annual-ban jelentek meg, és a rövid története, a Meet Miss Mullen, volt az első, amely megnyerte a Saskatchewan Írók Céhének Gyerekirodalom kategóriájának díját.

Pár éven át rendszeresen oktatott forgatókönyvírást és televíziós műsor gyártást a Saskatchewan Egyetemen kezdőknek és haladóknak egyaránt.

A regényei irodalmi lapokban jelentek meg és többször hívták iskolákba és képtárakba felolvasást tartani. A novelláit a CBC Rádión is leadták.

Alapítótagja volt a Saskatooni Dokumentumgyűjteménynek, egy társaságnak, ami Sherlock Holmes tanulmányozására kötelezte el magát és a Sherlocki írásoknak. Itt találkozott a néhai Dr. William A.S. Sarjeant-tel, akivel együtt dolgozott a klasszikus könyvükön a Ms Holmes of Baker Street-en. Ez a munka indította útjára azt a nézetet, hogy a Nagy Detektív nő volt, úgy üdvözölték mint vitaindító elméletet.

A Ms Holmes kiadása nemzeti média érdeklődést okozott, az írók nagyon sok interjút adtak, rádióban és tv-ben szerepeltek, és nyilvános vitán vettek részt a Torontói kikötőnél. Az életstílusa és a humor sziporkái megjelentek a Globe-ban, a Mail-ben és a National Post-ban.

A The Shoebox Bible című könyvét (McClelland and Stewart, 2006) összehasonlították a Tuesdays with Morrie and Mr. God-dal és a This Is Anna-val.

2007 júliusában elnyerte a Debut Dagger díjat az (Angol) Krimiírók társaságától a De mi került a pitébe? című könyvéért, egy sorozat első részéért amiben feltűnik a 11 éves Flavia de Luce, ami azóta elnyerte a 2009-es Agatha Díjat a Legjobb Első Regényért, a 2010-es Dilys Díjat, a Spotted Owl Díjat, és 2010-es Arthur Ellis Díjat a Legjobb első regényért.

A De mi került a pitébe? című könyvét ezen kívül jelölték még Macavity-re, a Barry-re és az Arthur Díjra.

Alan Bradley Máltán él a feleségével Shirley-vel és két számító macskájukkal.

 

Eddig megjelent könyvei


Flavia de Luce/Flavia de Luce rejtélyei

1. The Sweetness at the Bottom of the Pie/De mi került a pitébe?
2. The Weed That Strings the Hangman's Bag/A titokzatos bábjátékos
3. A Red Herring Without Mustard/A jósnő kristálygömbje
4. I Am Half-Sick of Shadows/Elég már az árnyakból!
5. Speaking from Among the Bones/Amikor a csontok suttognak...
6. The Dead in Their Vaulted Arches/A ​halott madarak nem énekelnek
6,5. The Curious Case of the Copper Corpse
7. As Chimney Sweepers Come to Dust
8. Thrice the Brinded Cat Hath Mew'd

Külön álló könyvei

- A Study in Sherlock: Stories inspired by the Holmes Canon
- Detroit Occult Murders
- For No One 
- Lies and Broken Promises - A Tale of Alcoholism
- Ms. Holmes of Baker Street: The Truth About Sherlock
- The Benjamin Atkins Story: America's Most Prolific Serial Killer
- The Shoebox Bible

 

Saját fordítás!

Forrás: https://www.goodreads.com/author/show/1074866.Alan_Bradley