Filmkritika A burokról

The-Host-Poster.jpgTegnap megnéztem Stephenie Meyer: A burok című könyvéből készült filmet. A könyv után kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a belőle készült film.

Kicsit átalakították néhol, meg azért összesűrítették a történéseket, végül is a két órás keretbe bele kellett férniük, ami egy több mint 500 oldalas könyvnél biztosan nehéz.

Mi az, amiben eltér a film a könyvtől?

- Melanie a legelején mikor menekül a hajtók elöl, akkor a könyvben egy liftaknába veti magát, a filmben pedig egy ablakon veti ki magát, de gondolom ezt egyszerűbb volt lefilmezni, mint a liftaknás verziót.

- Mikor megszöknek a könyvben és elindulnak a sivatagba,  az is egy kicsit másként van a könyvben, mint a filmben. A filmben Vándor/Melanie kiugrik az erkélyen egyenesen egy medencébe, elkérnek egy autót és már száguldanak is a sivatagba, bár Vándor először azt hiszi a Gyógyítóhoz mennek, Melanie elvonja a figyelmét és egyenesen a sivatagba irányítja.

- A filmben Melanie cellája, luxus lakosztály, ahhoz képest, ami a könyvben le van írva, de tény hogy egy max. 1 négyzetméteres tök sötét lyukban elég nehéz lett volna filmezni.

- Mikor beszerző körútra indul a négy fiú (Jared, Ian, Aaron és Brandt), akkor én nem emlékszem, hogy a könyvben is csak Jared és Ian tért volna vissza élve.

- Wes a filmben is meghal, ahogy a könyveben is megöli a Hajtó, de Walter haldoklását teljesen kihagyták a filmből.

- A legvégén mikor találkozik a két ember csoport az sem egészen úgy történt a könyvben, a lényeg végül is ugyanaz maradt.

Hirtelen ezek a változtatások jutnak eszemben.

Összességében nekem tetszett a film, bár tény, hogy a könyv majdnem minden esetben jobb a filmnél. Azért úgy gondolom, hogy amit lehetett, abból a legtöbbet hozták ki. Jó szereplőket választottak, a könyvben lévő folyamatos párbeszédet Vándor és Melanie között is jól megoldották. Szerintem érdemes megnézni, annak aki olvasta a könyvet.