Suzanne Collins

suzanne collins.jpgSzületett: 1962. augusztus 11. Hartford, Connecticut, USA

Hivatalos weboldal: http://www.suzannecollinsbooks.com/

Műfaj: Gyerekkönyvek, Sci-fi, Fantasy, YA (fiatal felnőtteknek szóló)

 

1991 óta Suzanne Collins gyerekműsorokat írt a tévébe. Több Nickelodeon műsor megírásában is részt vett, beleértve az Emmy-díjas Clarissa című sorozatot is és a The Mystery Files Of Shelby Woo-t is. A kisiskolás nézők számára több történetet is írt az Emmy-jelölt Little Bear and Oswald című rajzfilmhez. Ezenkívül társ szerzője volt a kritikusok által is elismert Rankin/Bass karácsonyi különkiadását, a Santa, Baby-t!  Legutóbb vezető írója volt a Scholastic Entertainment, Clifford' Puppy Days című rajzfilmjének.

Míg a Kids WB csatornánál a Generation O! című műsoron dolgozott, találkozott a gyermekkönyv író James Proimos-sal, aki rábeszélte, hogy adjon a gyerekkönyveknek egy esélyt.
Egy nap az Alice Csodaországbanon járt az esze, ráébredt, hogy milyen vidékinek hathat a környezet az olyan gyerekek számára, mint a sajátjai akik városban nőttek fel. New York-ban nagyobb eséllyel esel bele egy csatornalyukba, mint egy nyúl odúba, és ha mégis megtörténik nem egy tea parti közepébe érkezel. Mit fogsz ott találni...? Hát ez Gregor az utazó története, az első része egy 5 kötetes sorozatnak, a The Underland Chronichles-nek.

Suzanne-nek ezenkívül megjelent még egy verses képes könyve, amit Mike Lester illusztrált, a címe When Charlie McButton Lost Power.
Jelenleg Connecticut-ban él a családjával és két vad kiscicával, akiket a hátsókertben találtak, és örökbe fogadták őket.

A tinik szemében a legnépszerűbb könyve Az éhezők viadala, a Futótűz és A kiválasztott. Ezek a könyvek több különböző díjat is nyertek.

Eddig megjelent könyvei:

Underland Chronicles

1. Gregor The Overlander
2. Gregor And The Prophecy Of Bane
3. Gregor And The Curse Of Warmbloods
4. Gregor And The Marks Of Secret
5. Gregor And The Code Of Claw


The Hunger Games/Az éhezők viadala trilógia

1. The Hunger Games/Az éhezők viadala #1 #2
2. Cathing Fire/Futótűz
3. Mockingjay/A kiválasztott

Külön álló könyve:

- When Charlie McButton Lost Power

Saját fordítás!

Forrás: http://www.goodreads.com/author/show/153394.Suzanne_Collins