Richelle Mead: Vámpírakadémia

vámpírakadémia.jpgSzeretem a vámpíros könyveket, de csak akkor ha valami újat és érdekeset tudnak hozni. Richelle Meadnek sikerült, egy egészen új világot kreált, amiben teljesen el lehet veszni, de minden mégis nagyon logikusan van felépítve, ez számomra nagyon fontos. Szeretem ha a dolgoknak van értelme, még ha hihetetlen, vagy képtelen dolgokról van is szó.

Rose és Lissa (eredeti nevén Vasszilisza hercegnő) két átlagos tini lánynak tűnnek, akik meg szöktek az akadémiáról. Majd kiderül, hogy Lissa vámpír, más néven mora, Rose pedig a dampyr testőre, bár még nem hivatalosan, de ő vigyázz rá.

A Szent Vlagyimir Akadémia pedig egy olyan hely Montanában, ahol a vámpírok, elszigetelve élhetnek testőreikkel, itt valamelyest védve vannak a strigáktól, akik a gonosz vámpírok. Egy vámpír akkor lesz striga, ha saját akaratából megharap, megöl valakit, vagy ha egy striga megharapja.

Az akadémia testőrei rátalálnak Lissára és Rosera, és vissza viszik őket az akadémiára. Kirova igazgatónő természetesen hegyi beszédet tart, arról milyen felelőtlen dolog volt elszökniük az akadémiáról, hiszen a világban mindenhol strigák állnak lesben és irtják a morákat, ahogy csak tudják. Így első hallásra (illetve olvasásra) valóban felelőtlenségnek tűnik, azonban nem tudjuk pontosan miért szöktek el, ezért nem ismerjük a dolgok hátterét, és természetesen mélyebb dolgok húzódnak a háttérben.

Az akadémia diákjai pont olyanok, mint bármelyik középiskola tanulói ha pletykálkodásról van szó, a hírek úgy terjednek, mint a futótűz, ha igazak, ha nem. Az iskolai kasztrendszer is hasonló, vannak a népszerűek a mora nemesi családból származó diákok, akikkel mindenki szeretne jóban lenni, és a láthatatlan diákok, akiket senki sem vesz észre, mint például Christian Ozerát, akinek a szüleit, megharapták a strigák.

Szerintem, az írónőnek sikerült újszerűt és érdekeset alkotnia, egyáltalán nem volt unalmas.

Még egy ajánló videót is találtam hozzá, íme:

 

Eredeti cím: Vampire Academy

Kiadó: Agave Könyvek

Sorozat: Vámpírakadémia

Oldalszám: 236

Megjelenés: 2009

Moly.hu link: https://moly.hu/konyvek/richelle-mead-vampirakademia

Goodreads link: https://www.goodreads.com/book/show/17733790-v-mp-rakad-mia

Szerintem a könyv: 5/5

 

Címkék: richelle mead