Ally Condie: Matched - Egymáshoz rendelve

Matched - Egymashoz rendelve.jpgA történet a globális felmelegedés után játszódik, a régi társadalom összeomlik, a helyén létrejön egy végletekig szabályozott közösség, a Társadalom.

Az emberek itt biztonságban érzik magukat, sok betegség már nem is létezik, például a rák, vagy a színvakság. Az emberek hosszú életet élnek, 80 éves korukban "szólítja magához a halál" az embereket. A Társadalom az élet szinte minden apró mozzanatát szabályozza, megszabják ki lesz a párunk, ha részt veszünk a párosítási rendszerben, és nem akarunk egész életünkben szinglik maradni. 17 évesen a Párosító banketten tudják meg a fiatalok kivel fogják leélni hátralevő életüket, kivel fognak családot alapítani (húszon éves korukban, mert 30 fölött már nem szülhetnek, így biztosítva az egészséges gyermekek születését).

Megszabják milyen szabadidős programok közül választhatnak a fiatalok mikor nem iskolában vannak, vagy nem dolgoznak. Mehetnek moziba, vagy a szabadidős központba, esetleg úszni és hegyet mászni. De eközben is minden lépésüket figyelik a hivatalnokok.

Azt szokták mondani, hogy a tudatlanság áldás, hiszen sok mindent eltitkolnak a hivatalnokok az emberek elöl, például a külső tartományokat fenyegető háborúról sem tudnak az emberek, de pont emiatt érzik biztonságban magukat.

A történet másik érdekes szála a szerelmi háromszög, hiszen Cassia hihetetlen módon a legjobb barátját kapja párjának, aminek kezdetben nagyon örül, ám pár nap múlva egy másik fiú arca is megjelenik a mikro kártyáján. Ami a legfurcsább, hogy ezt a fiút is ismeri...

A hivatalnok szerint valaki belekeverhette tréfából Ky nevét  párosítandó fiatalok közé, hiszen neki nem is lenne szabad szerepelnie közöttük, azonban később kiderül, hogy nem is tréfa de nem is hiba volt... 

Eredeti cím: Matched

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

Sorozat: Matched-trilógia

Oldalszám: 344

Megjelenés éve: 2011

Moly.hu értékelés: 80%

Goodreads értékelés: 3,77

Szerintem a könyv: 5/5

 

 
Címkék: ally condie