Daniel Silva: Moszad ügynöke és a Rembrandt-ügy

a-moszad-ugynoke-es-a-rembrandt-ugy-0.jpgDaniel Silva egy újabb remekművét sikerült befejeznem és azt kell mondanom, hogy megunhatatlan egy könyv volt. Az eddigi összes könyvét olvastam melyek az Ulpius-ház gondozásában jelentek meg.

A történet Angliába kezdődik egy restaurátorral, aki megbízást kap egy felbecsülhetetlen értékű Rembrandt kép restaurálására csak sajnos nem tudja befejezni mivel az otthonába megölik és a képet ellopják.

Hősünk Gabriel Allon és felesége Chiara éppen megérdemelt pihenésüket töltik Cronwald-ba amikor egy váratlan ismerős jelenik meg, nem más mint Isherwood, aki műkereskedő és megkéri Gabrielt keresse meg neki az ellopott Rembrandt képet. Nagy nehezen bele egyezik, hogy megkeresi, de még ő sem gondolt arra, hogy milyen következményei lesznek ennek.

A kép keresése közben kiderül néhány érdekesség a kép múltjával, egészen vissza nyúlik a régi náci Németországba amikor is a zsidókat deportálták. Kiderül, hogy a kép egy zsidó családé volt akik elbújtak egy barát padlásán csak később lebuknak és a német katonák elfogják őket az egyik SS-tiszt felajánlja, hogy a képért cserébe az egyik lányukat megmenti a tábortól. A történet folyamán kiderül, hogy az SS-tiszt 3 papírt rejtett a képbe melyeken fel volt jegyezve név szerint és számlaszámmal a zsidóktól megszerzett összegek és hogy melyik bankba helyezte azokat.

Gabriel nyomozása során rátalálnak egy genfi milliárdosra akit csak szent emberként ismernek és kiderül, hogy nem is olyan szent, pénzeli a terroristákat és nem hogy menti a földet hanem pusztítja. A milliárdosnak a szeretője egy neves újságíró és a 3 nagy kém szervezet (CIA,MI6, Mossad) beszervezi. A történet nagyon ügyel arra, hogy valós konfliktusokat ábrázoljon, mint például hogy a világon az izraelieket mennyire utálják stb...

Daniel Silva-t teljesen jogosan nevezhetjük a világ egyik legjobb kémregény írójának.

A vélemény írásakor már előkészületben volt az új könyve.

 

Eredeti cím: The Rembbrandt Affair

Kiadó: Ulpius-ház könyvkiadó

Oldalszám: 524

Megjelenés éve: 2011

Moly.hu értékelés: 83%

Goodreads értékelés: 4.07

 

 

 
Címkék: daniel silva